Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

Dünya Su Günü'nde ""suyun önemi"" vurgulandı

22.03.2017 00:00
Dünya Su Günü'nde

Sibel TÜRKER
Hürses (İstanbul) - Beşiktaş Şair Nedim Ortaokulu’nda Dünya Su Günü nedeniyle düzenlenen festivalde, suyun önemine ve tehdit altında bulanan su kaynaklarına dikkat çekildi.

Okul Konferans Salonunda gerçekleşen festivalin açılış konuşmasını yapan Şair Nedim Ortaokulu Müdürü Kenan Sürbahan, suyun önemine dikkat çekerek, su kaynaklarının tutumlu kullanılması gerektiğini vurguladı.

Su olmadan hiçbir canlının yaşayamayacağını belirten Sürbahan, “Bu derece önemli bir kaynağı biz insanlar çok hoyratça kullanıyoruz. Bilgisizce su kaynaklarını kirletiyoruz. Dünya Su Gününün gün olarak belirlenmesindeki asıl amaç, bu kaynaklara dikkati çekmektir” dedi.

Su kaynaklarından en fazla ihtiyacı olan insanların, suyu da en fazla kirleten olduğunu vurgulayan Sürbahan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Maalesef diğer canlılar su kaynaklarının temizliğini o kadar güzel bir döngüyle sağlıyorlar ki, bizlerde elimizden geldiğince daha ne kadar fazla kirletiriz çabası içerisindeyiz. Festivalle ve Su Kaşifi Projesiyle, çok fazla kitleye ulaşıp, su kaynaklarının tutumlu ve temiz kullanımıyla ilgili dikkatleri ne kadar fazla çekebilirsek, eğitim kurumu olarak bir görevimizi daha yerine getirmiş olacağız.” 

Sürbahan konuşmasını, Festivalin hazırlanmasında emeği geçen Su Kaşifi Projesi Koordinatörü Hakime Gümüş’e, okul öğretmenlerine, öğrencilere ve proje çalışmaları sırasında destek olan velilere teşekkür ederek tamamladı.

"Herkes için temiz su, herkes için 'su-dolu' gelecek"

Su Kaşifi Projesi Koordinatörü Okul Fen Bilimleri Öğretmeni Hakime Gümüş ise Su Kaşifi katılımcıları olarak, tehdit altında bulunan su kaynaklarının, tek bir damlasının boşa harcamadan, herkes için temiz su ve herkes için 'su-dolu' gelecek temasını vurguladıklarını söyledi.  

Okuldaki ve toplumdaki su sorunlarına karşı birlikte eyleme geçmek yönünde duyarlılığı artırmak amacıyla proje çalışmalarına başladıklarını ifade eden Gümüş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Su Kaşifi Projesi; Global Action Plan, çerçevesinde yürüttüğümüz uluslararası bir projedir. Bu projede Türkiye’den puan alan 676 okul ve Dünya’dan ise 11 ülkenin katıldığı Su Kaşifi Programını tamamlayabilmek için bize sunulan 20 farklı etkinliğin üzerinde çalıştık. Ayrıca, kilit su sorunları konusunda, kendi etkinliğini yap bölümüne ait tasarladığımız 4 ayrı etkinliği de tamamlayarak sunduk. Kayıt altına alarak yaptığımız her çalışmayı su kaşifi sitesine yükledik. Bu etkinliklerde araştırma, inceleme, toplumsal anketler, gezi gibi ön çalışmalarımız oldu. Etkinliklerimize okulumuzda, evlerimizde, çevremizde, nehir, göl gibi sularımızda inceleme ve araştırma yaparak devam ettik. Aynı zamanda, ülke ve dünya çapında da yaptığımız interaktif araştırmalarla öğrencilerimizin bilgi ve beceri değerlerini geliştirmeyi hedefledik ve bunu başardık.”

Suyun çok yönlülüğünü göz önünde bulunduracak şekilde, farklı görev alanı içinde bir dizi etkinlikler oluşturduklarını belirten Gümüş, sunumlarını; sergi, tiyatro, dans, müzik, rep, kart oyunları, çalıştay, ziyaret ve anketler yaparak tanıttıklarını söyleyerek, “Çalışmalarımızın sonucunda 270 litre su tasarruf ettik ki bu, 540 kg unun üretilmesi için gereken su miktarıdır. Bu sonuçlarımızı makalelerimizle Su Kaşifi sitesine yükleyerek başarımızı belgeledik” dedi.

Su Kaşifi Projesinin hazırlıkları, "Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’nın HSBC Su Programı" desteğiyle üç ay sürdü 

Fen Bilimleri Öğretmeni Hakime Gümüş’ün yönetiminde üç ay süren Su Kaşifi Projesi, “Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’nın HSBC Su Programı desteğiyle Türkiye”de yürütmekte olduğu Su Kaşifi Programı, 8-14 yaş grubu öğrencilerin suyla ilgili farkındalığını artırmayı amaçlıyor.

“Mavinin en güzel tonlarıyla bezeli gezegenimize bir damla katkı sağladığımız için çok mutluyuz” diyen Gümüş, çalışmaları sırasında kendisini yalnız bırakmayarak destek olan Okul Müdürü Kenan Sürbahan’a, Müdür Yardımcısı Emine Demiröz’e, Rehber Öğretmeni Devrim Uysal Zöhrap’a, Müzik Öğretmeni Aysun Açıkalınyiğit’e, Drama Öğretmeni Deniz Çelikbilek’e, İngilizce Öğretmeni İnci Akdoğan’a, Bilgisayar Öğretmeni İlhan Mutlu’ya, Türkçe, Fen Bilimleri, Müzik, Resim, Teknoloji Tasarım ve Beden Eğitimi Öğretmeni Sevil Süülker'e teşekkür etti.

Festivalde, Drama Öğretmeni Deniz Çelikbilek'in günün önemini anlatan drama etkinliği ile Müzik Öğretmeni Aysun Açıkalınyiğit'in bestelediği Sular şarkısını okul korosu seslendirdi. Ayrıca öğrencilere ait sergilenen su tasarrufu yaratıcı projeler, büyük beğeni gördü.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor