YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Gülden Türkyaman

Doğum İzninde Kadın İşçinin Ücreti

04.02.2016 00:00

4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. Maddesi uyarınca; Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

Bu durumda en çok karşılaşılan soru, kadın işçi doğum iznindeyken ücretinin ne şekilde ödeneceğidir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 18. Maddesinin c bendi uyarınca, kadın işçiye geçici iş göremezlik ödeneği adı altında SGK tarafından ödeme yapılmaktadır. Ancak, bu ödemenin yapılabilmesi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta priminin bildirilmiş olması şartı aranmaktadır.

Yani, doğum izni süresince işveren tarafından ücret ödenmemekte, ödeme SGK tarafından toplu olarak ve doğum izni bitiminde yapılmaktadır. Uygulamada bazı işverenlerce doğum izninde kadın işçinin ücretinin ödenmeye devam edildiği ve SGK tarafından doğum izni sonunda ödenen bedelin işverence alındığı da görülmektedir.

Ayrıca, belirtmek gerekir ki SGK tarafından kadın işçiye ödenecek ücret, işveren tarafından SGK’ya bildirilen maaş üzerinden yapılacaktır.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Haberler

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor

Gündem

Bayram tatilinin 5 gününde trafik kazalarında 38 kişi öldü, 5 bin 26 kişi yaralandı