YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

Devlet yönetimi için siyaset

10.09.2017 00:00

Siyaset, dar anlamda devlet yönetimini üstlenmek ve erk gücüne sahip olmak üzere çeşitli düşünce ve inanç sahiplerinden yetki almaktır. Geniş anlamda ise devlet işlerini yürütmek amacıyla belirlenen yöntem ve yolları kullanmaktır. Bu nedenle siyaset denildiğinde iki farklı konum ortaya çıkmaktadır. Birincisi devleti yönetme erkini üstlenmek; ikincisi ise devleti yönetme erkini üstlendikten sonra izleyen seçimlerde muhafaza etmektir.

 

Devleti yönetme erkini üstlenmek için çeşitli düşünce ve inançlara sahip kişilerden aynı amaçla faaliyette bulunan bir yapı oluşturulduktan sonra; aynı şekilde ve aynı amaçla biraraya gelmiş olan rakiplerden daha fazla beğeni toplayarak seçilmek için bazı yöntem ve yolların bir süreç içinde izlenmesi şarttır.

 

Sözkonusu süreç demokratik toplumlarda seçim yolu ile elde edilmektedir. Seçim yolu ile devleti yönetme erkini üstlenenlerin bir diğer adı iktidar gücüdür. Başka bir değişle iktidar gücü, devleti yönetme erkini üstlenmektir.

 

Seçimi kazanamayanlar ise muhalefet ederek amaçlarına ulaşmayı sürdürürler. Siyasetin bu konumundaki süreç; seçimleri kazanamayıp muhalefet kesiminde kalanlar için seçimlerden sonra da varlığını sürdürür.

 

Siyasetin devleti yönetme gücünü kullananların en önemli sorunları, mevcut konumlarını koruyarak devlet yönetme gücünü sürdürebilmek için kendilerine bu yetki verenlerle memnuniyete dayalı iletişim içinde olmaktır.

 

Siyaset yaparak iktidar gücüne talip olanlar; bu amaçla bir araya gelerek siyasi parti adı altında örgütlenirler. Siyasetin hangi konumunda olunursa olunsun; sonuçta seçme hakkına sahip olanlarla iletişim içinde olmak gerekmektedir. Burada sözü edilen iletişimde farklı konumlarda iki aktör söz konusudur. Bu aktörlerin biri siyasi partidir; diğeri ise siyasi parti adına aday olanlardır.

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor