Gündem

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu coğrafya üzerindeki oyunu bozacak adımları birer birer atıyoruz

17.12.2017 00:00
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu coğrafya üzerindeki oyunu bozacak adımları birer birer atıyoruz

Mehmet Tosun - Özcan Yıldırım - Canan Tükelay
Karaman (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap etti.

Türkiye'nin çevresinde yaşan olaylara dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemizin çevresinde yaşanan hadiselerin hiçbiri diğerinden bağımsız değildir. Suriye'de sergilenen insan ve medeniyet katliamı ile Kudüs'te kesintisiz şekilde süren zulümlerin, atılan provokatif adımların amacı aynıdır. Irak'ta, Yemen'de, Körfez Bölgesi'nde yaşanan krizler, hep aynı projenin ayakları mahiyetindedir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu kadim coğrafya, belli birtakım güçlerin yeniden tanzim etmeye çalıştığı senaryodur. Bölgedeki birtakım muhteris yönetimler de bunlara destek veriyor. Terör örgütleri bu oyunun en acımasız, en kanlı, en ahlaksız araçlarıdır. Biz bu oyunu gördük, deşifre ettik. Sadece bununla kalmadık, bu oyunu bozacak adımları birer birer atıyoruz."

Erdoğan, Suriye'de başarıyla sonuçlandırılan Fırat Kalkanı Harekatı'nın bu adımlardan birisi olduğunu belirterek, "Şu anda İdlib'de Rusya ve İran'la birlikte yürüttüğümüz, bölgeyi güvenli hale getirme operasyonu bunlardan biridir. İslam İşbirliği Toplantısı'nda, liderler zirvesinde Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak kabul etme kararımız bunlardan biridir. Kemal Bey duymamış. Karaman'da seslenelim duysun bari." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin kararı gayet net"

Bu doğrultuda atılacak çok adım olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ifade etti:

"Afrin'i teröristlerden temizleyeceğiz, Münbiç'i teröristlerden temizleyeceğiz, Tel Abyad'ı, Rasulayn'ı, Kamışlı'yı teröristlerden temizleyeceğiz, Şemdinli'den Yayla Dağı'na kadar tüm sınırlarımızı teröristlerden temizleyeceğiz. Sınırlarımızın dibinde terör yuvaları kurulmasına izin vermeyeceğiz. Kudüs başta olmak üzere tüm mukaddes beldelerimize yönelik tahriklere, tacizlere göz yummayacağız. Güya müttefikimiz olan birilerinin şımarttığı, kışkırttığı, silahlandırdığı teröristlerin heveslerini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da inşallah kursaklarında bırakacağız. Her kafadan bir ses çıktığı için müttefiklerimizin hangi konuda ne düşündüğünü, ne yaptığını, ne yapacağını anlamakta açıkçası zorluk çekiyoruz. Ama onlar ne derse desin, ne yaparsa yapsın, bizim bu noktada kararımız gayet nettir."

"Karaman'a yapılacak havalimanını 2020 yılında açmayı planlıyoruz"

Karaman'a 16 Nisan halk oylamasında yüzde 64'lük "evet" oranı ile kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkürlerini ileten Erdoğan, yöreye ait türkünün "Aşamadım Karaman'ın ilinden/Kahve fincan kayar oldu elimden/Korkar oldum ayrılıktan ölümden/Er gibi meydanda dönenlerdeniz/Bir ahbap yoluna ölenlerdeniz." dizelerini okudu. Erdoğan, "Biz Karaman'ın yoluna, Karaman'ın ahbaplığına gerekirse ölürüz. Biz milletimiz için yeri gelmiştir vesayetçilere, yeri gelmiştir darbecilere, yeri gelmiştir terör örgütlerine, yeri gelmiştir yedi düvele kafa tuttuk, bu uğurda her şeyi göze aldık." dedi. 

Türkiye'nin dört bir yanını havalimanlarıyla donatırken, eğitimden sanayiye her alanda büyüyen Karaman'ı ihmal etmediklerini söyleyen Erdoğan, Lütfi Elvan'ı işaret ederek, "Tabii Karamanlı Lütfi Efendi Kalkınma Bakanı, işte planların içerisine onu da sokuşturdu, 'Yapmamız lazım.' diyor. Hükümetimiz de atılacak bu adımı inşallah Karaman'da da gerçekleştirecek, Konya'ya uçakla indiğimiz gibi inşallah Karamanımıza da uçakla ineceğiz. Şehrimize yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanı şu anda ihale sürecinde. Bu havalimanını 160 milyon liralık bir yatırımla tamamlayıp inşallah 2020 yılında hizmete açmayı planlıyoruz." bilgisini paylaştı. 

"Bu yolda kim ayağımıza çelme takmaya kalkarsa basar tekmeyi geçeriz"

Türkiye'nin, sınırlarının yanı başında bulunan Suriye ve Irak'ta terör oluşumlarına müsaade etmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunun adı PKK da olsa, PYD/YPG de olsa, FETÖ de olsa, DEAŞ da olsa fark etmez hepsi şamdanın kolları gibidir. Ne pahasına olursa olsun. Karşımıza hangi görünüş altında kim çıkarsa çıksın. Bu terör oluşumlarını birer birer yıkıp geçeceğiz. Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için birgün ekonomi silahına davranan, birgün bizi radikal ideolojilerin hamisi olarak suçlayan, bir başka gün farklı riyakarlıklar peşinde koşanların oyunlarına artık karnımız tok. Yıllardır yüzümüze başla şeyler söyleyip arkamızdan başka işler çevirenlerin artık ne dedikleri değil, sadece yaptıkları bizi ilgilendiriyor. Biz ona bakarız. 

Aynı ittifaklar içerisinde bulunduğumuz ülke ve kuruluşlar ne zaman ki Suriye'de bizim terör örgütü olarak tanımladığımız yapılarla iş tutmaktan vazgeçerler, işte o zaman gerçekten müttefikimiz olurlar. İşte Amerika, 4 bini aşkın tırla kuzey Suriye'ye ağır silahlar getirdi. Niye getiriyorsun? Niçin? Bu silahlar kime veriliyor? Bize bunu açıklamaları lazım. Açıklamadan samimiyetlerine inanmamız mümkün değil. Aynı şekilde koalisyon güçleri, açıklamaları lazım. Biz her yapılana eyvallah mı diyeceğiz. O güne kadar bizim için terör örgütlerinin ve onların sapkın ideolojilerinin destekçisi olarak kalmayı sürdürmeleri halinde bizim bakışımız da kusura bakmasın farklı olacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiç kimseye peşin husumetleri bulunmadığı gibi hiç kimseye peşin teslimiyetlerinin de söz konusu olmadığını belirterek, "Biz ülkemizin ve milletimizin tamamen meşru, tamamen haklı, tamamen adil çıkarlarına, beklentilerine, hedeflerine göre çalışmayı sürdüreceğiz. Bu yolda kim bizimle birlikte yürürse kendisine teşekkür eder, iş birliği yaparız ama kim önümüze çıkar, yolumuzu kapatır, ayağımıza çelme takmaya kalkar, hatta doğrudan birliğimize ve varlığımıza saldırırsa hiç kusura bakmasın basar tekmeyi geçeriz." dedi.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa