Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

Çocuğuna kitap alan anne ve babalara uyarı

08.11.2017 00:00
Çocuğuna kitap alan anne ve babalara uyarı

Nurhan İçmez
Tokat (İHA) - Tokat Belediyesi tarafından düzenlenen kitap fuarında yoğun ilgiyle karşılaşan çocuk kitabı yazarları, anne ve babalara kitap alırken dikkat etmeleri gereken konularda uyarılarda bulundu.

Türkiye'de yayımlanan çocuk kitaplarında artış yaşanırken, anne babalar çocuklarına kitap seçmede endişe yaşıyor. Çocuklar, eserlerdeki kahramanı kendilerine özdeşleştirerek okuduklarından etkilenmesi nedeni ile kitap alırken sınıf ve yaş düzeyine dikkat edilmesi gereken hususların başında geliyor. Tokat Belediyesi tarafından düzenlenen kitap fuarında çocukların yoğun ilgisi ile karşılaşan çocuk kitabı yazarları, anne ve babalara kitap alırken dikkat etmeleri gereken konularda uyarılarda bulundu.

Çocuklar için serüven korku ve gerilim kitapları tehlikeli
Tokat'ta açılan kitap fuarı sayesinde kentteki çocuklara ulaşmış olmaktan mutlu olduğunu ifade eden Türk çocuk edebiyatının en önemli yazarlarından Yalvaç Ural, çocuklar için tehlikeli gördüğü kitapları dile getirerek,"Beni en çok üzen şey, çocuklarımızın serüven, şiddet, korku, gerilim kitapları ve filmlerine yönlendirilmiş, bu oyunlarla oynuyorlar olması. Bunlar kötü tiryakilik diyeceğimiz alışkanlıklardır. Bunlardan ancak iyi kitaplar edebiyatla onları kurtarabiliriz. O nedenle öğretmenlerden ricam çocukları nitelikli kitaplara özendirsinler” dedi.

Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği Başkanı Bican Veysel Yıldız ise ailelerin çocukla kaliteli kitabı buluşturmalarının önemine dikkat çekerek,"Türkiye’de çocuk edebiyatı ile ilgili belkide en büyük problemlerimizden birisi yazar ile kitap yazan adam arasındaki ince farkı bazen göremiyoruz. Modern edebiyatta artık sadece kitabın kendisinin kurgusunun ve dilinin de yeterli olduğunu düşünmek doğru değil. Artık günümüz çocuk edebiyatı için çizgi ve görsel öğeler de metin ve kurgu kadar önemli. O nedenle çocuk kitabını seçerken çizgi ile estetik açısından göz önünde bulundurulması gereken kriterlerine de dikkat etmek gerekiyor ki çocuğun göz zevkine, görme zevkine çizgi zevkine de hitap etsin. Hemde çocuğun kitapla buluşmasını ve kitapla irtibatını sürdürmesini sağlasın. Bu açıdan çocuk edebiyatı eserlerinin bu özelliklerine de dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa