Kobi

Kobi Haberleri

'Bulgur Festivali' Gaziantep'te

13.05.2016 00:00
'Bulgur Festivali' Gaziantep'te

Haber Merkezi - Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) öncülüğünde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde 28-29 Mayıs'ta "Bulgur Festivali" düzenlenecek.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, Gaziantep'in, Türkiye'nin bulgur üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşıladığını söyledi.

Anadolu insanının asırlardır sofrasından eksik etmediği bulguru bu festivalle kendi topraklarında dünyaya tanıtma fırsatı bulacaklarını ifade eden Tiryakioğlu, "Şu anda bu festivali ilk Gaziantep'te yapıyoruz. Daha sonra diğer bulgur üreticisi şehirlerimizin benzer etkinliklerine destek olacağız." dedi.

Tiryakioğlu, festivalin 28-29 Mayıs'ta gerçekleştirileceğini vurguladı. Araştırmalarda, bulgurun lif ve bağırsak kanserini engellediğinin ayrıca şeker hastaları için iyi bir ürün olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Tiryakioğlu, şöyle konuştu:"Bulgur, diyet mamullerinde kullanılabilen profesyonel bir gıdadır. Dünyada 'bulgur' denince akla Türkiye, Türkiye'de de Gaziantep geliyor. Ülkemizde bulgurun tüketimi, makarna ve pirinçten daha fazladır. Dolayısıyla 2 gün sürecek festivalde çok yönlü etkinlikler gerçekleştireceğiz. Bulgurun tatlısını ikram edeceğiz. Ayrıca bulgurdan hamburger yapacağız. "Tiryakioğlu, Türkiye'de yılda 1 milyon tonunun üzerinde bulgur tüketildiğine işaret etti.

 

'Bulgur, yabancı mutfaklara tanıtılamadı'

 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise arkeolojik araştırmalara göre buğdayın ilk üretildiği yerin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu kaydetti. Bulgurun tarih boyunca sınırlarının ötesine geçip dünyada hak ettiği yeri alamadığına işaret eden Şahin, "Bulgur, sahip olduğu yüksek besin değerine rağmen maalesef yıllar boyu bizim topraklarımıza ait bir ürün olarak kaldığından ülkemiz dışındaki yabancı mutfaklara, kültürlere tam manasıyla tanıtılamadı. Biz de düzenleyeceğimiz festivalle yerelden evrensele uzanan bir köprü oluşturmak istedik. Festivalde, yöre halkı tarafından 'halle' diye tabir edilen dev kazanlarda bulgur kaynatılacak. Öğütülme işlemi aslına uygun olarak yapılacak. Festivalimizin gastronomi kenti Gaziantep'in yurtiçi ve dışı tanıtımına büyük katkı sunacağı umut ediyoruz." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından düzenlenecek festivalin içeriği ile ilgili sunum yapıldı.

 

Bulgur Festivali, 28-29 Mayıs'ta düzenleniyor

Festivalde bulgurun tarihçesi, beslenmedeki yeri, pişirme teknikleri gibi konular anlatılacak. Gastronomi bölümü öğrencileri arasında inovatif bulgur yemekleri yarışması da düzenlenecek. Yöre kadınlarının geleneksel lezzetlerdeki hünerlerini göstereceği özgün bulgur yemeği yarışması yapılacak.

Festivalde ayırca panel, seminer ve kültürel etkinliklerin yanı sıra konser, halk oyunları gösterileri ile çocuklara yönelik aktiviteler gerçekleştirilecek. Sanatçı Kubat'ın da sahne alacağı festivale yerli ve yabancı birçok gastronomi yazarı, kanaat önderi, basın mensubu, ünlü sanatçı, şef ve sektör temsilcisinin katılması bekleniyor.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Gündem

Askerin karadaki ateş gücü yerli çözümle artacak

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile görüştü

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

''Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır''