Gündem

Gündem Haberleri

Başbakan Yıldırım ve Biden'den ortak açıklama

24.08.2016 00:00
Başbakan Yıldırım ve Biden'den ortak açıklama

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 15 Temmuz kalkışmasından haberdar oldukları ve girişime destek verdikleri iddialarını yalanladı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bugün Ankara’da temaslarda bulundu. Havalimanında Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç tarafından karşılanan Biden, buradan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geçti. Meclis’in darbe girişimi gecesi bombalanan kısımlarını gezen Başkan Yardımcısına, ziyareti anısına, hain saldırı sırasında parçalanmış bir mermer parçası verildi.

"TÜRKİYE’NİN 11 EYLÜL’Ü" DİYE NİTELEDİ

Joe Biden daha sonra Meclis Başkanı İsmail Kahraman’la görüştü. Görüşmede Biden, 15 Temmuz kalkışmasını “Türkiye’nin 11 Eylül’ü” olarak değerlendirdi ve üzüntülerini dile getirdi.

ABD Başkan Yardımcısı’nın bir sonraki durağı ise Başbakanlıktı. Başbakan Binali Yıldırım, yaptıkları görüşmede, Amerikalı konuğuna, terörist başı Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi gerekliliğini anlattı. İkili daha sonra kameraların karşısına geçti.

“TÜRK MİLLETİNİN ABD’DEN DAHA İYİ DOSTU YOKTUR”

İlk sözü alan Biden, ilk anlarda darbe girişiminin gerçek olup olmadığı konusunda net kanaate ulaşamadıklarını, bu yüzden hızlı tepki veremediklerini savundu. Kalkışmanın arkasında oldukları iddialarını yalanlayan Biden, “Türk milletinin ABD’den daha iyi dostu yoktur” dedi.

BIDEN’DAN -GÜLEN’İN İADESİ- AÇIKLAMASI

Terör örgütü ele başı Fethullah Gülen’in iadesi konusunda Türkiye’nin hassasiyetini anladığını ifade eden Joe Biden, bu konuda kararı hukukun vereceğini ifade ederek, “Müttefikimiz Türkiye’ye zarar veren kişiyi koruma niyetimiz olmaz” diye konuştu.

BAŞBAKAN YILDIRIM: "GÜLEN’İN İADESİ SÜRECİ HIZLANDIRILABİLİRSE..."

Başbakan Binali Yıldırım’ın da gündeminde, terörist Gülen’in Türkiye’ye iadesi vardı. Yıldırım, "Bizim buradaki en büyük beklentimiz bütün bu hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesi ve burada milletimizin beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır. Bundan sonraki süreçte eğer bu terörist başının cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse, buradaki işbirliğimizi artarak devam ederse, Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü de çok hızlı bir şekilde müspete dönecektir" dedi.

ABD’YE ’PYD’ UYARISI

Suriye’nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesini savunduklarını ifade eden Yıldırım, Türkiye’nin güney sınırlarında bir Kürt devleti kurulmasına asla müsaade etmeyeceklerini de ekledi. Başbakan, PYD unsurlarının Fırat’ın batısına geçmemeleri konusunda ABD ile mutabık olduklarını kaydederek, "Tehlikenin büyümemesi bakımından ABD’nin PYD’ye bakış açısını gözden geçirmesi gerektiğini ifade ediyorum" diye konuştu. (İHA)

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa