YAZARLAR

Tüm Yazıları Mustafa Bahadır Altaş

Barışmak İsteyenlere Yeni Fırsat

25.04.2017 00:00

Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması

16 Nisan Anayasa değişikliği referandumu oylaması öncesinde Maliye bakanı Naci Ağbal tarafından iş dünyasına müjde olarak verilen borç yapılandırılması için ilk adım atıldı. 18 nisan 2017 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Başbakan Binali Yıldırım tarafından gönderilen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısında, “kesinleşmiş alacakların” yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Görüşülmek üzere TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan, kanun tasarısında 31 Mart 2017 tarihi itibariyle kesinleşmiş ödenmeyen borçları kapsamaktadır.

Kesinleşmiş kamu alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin toplam 5 maddeden oluşan kanun tasarısı; kapsam, yeniden yapılandırılma, ödeme /taksitlendirme ana başlıklarından oluşmaktadır.

Kapsama Giren Borçlar

Kanun kapsamına; Vergiler, vergi cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, gümrük vergileri ve idari para cezaları, belediye ve özel idare bağlı ödemelerle, bazı idari para cezaları ile bu kamu alacaklarına ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer’i alacaklar girmektedir.

Borçların Dönemi

31.03.2017 tarihinden önceki dönemlerde, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları ile  31.03.2017 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları girmektedir.

Borcun  Yeniden Yapılandırılması

Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan vergilerin tamamının, bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının % 50’sinin, İştirak nedeniyle kesilen vergi cezalarının % 50’sinin, Bu ödemeler için hesaplanacak gecikme faiz ve zamları yerine Kanun’un yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanan tutarın ödenmesi halinde, Gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası ile cezaların geri kalan tutarları ödenmeyecektir.

Verginin Ödenmesi

Kanun Tasarısı kapsamında başvuruda bulunacaklar vergilerini peşin veya taksitler halinde ödeyebilecekler.Taksitler halinde ödemek isteyenler 36 aylık bir süre imkanından yararlanabilecekler.

Borcun tamamının peşin ödenmesi halinde; Bu borçlar için kanun’un yayımı tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz hesaplanmayacak, ayrıca gecikme faiz ve zamları yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı üzerinden ayrıca % 50 indirim uygulanacak

Taksitli ödeme imkanın seçilmesi halinde, taksitler aşağıda yer ödeme süresine bağlı olarak belirlenen katsayıyla hesaplanacak tutar üzerinden ödenecek.

  • 6 taksit 12 ayda yapılacak ödemeler için 1,045
  • 9 taksit 18 ayda yapılacak ödemeler için 1,083
  • 12 taksit 24 ayda yapılacak ödemeler için 1,105
  • 18 taksit 36 ayda yapılacak ödemeler için 1,15


Başvuru ve İlk Ödeme Tarihi

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısının mayıs 2017 ayı içinde TBMM genel kurulunda kabul edilip resmi gazetede yayınlanması beklenmektedir. Tasarı bu süre içinde yasalaşması halinde Kanunda yer alan kesinleşmiş alacakların yapılandırılmasın için 30.06.2017 tarihine kadar ilgili kurumlara müracaat edilmesi gerekiyor.

Yasa kapsamında yeniden yapılandırılan; Maliye Bakanlığı’na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, İl Özel İdareleri’ne ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti 31.07.2017 tarihinde,

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti 31.08.2017 tarihine kadar ödenecektir.

Peşin ödemek isteyenlerinde borçlarını ilk taksit ödeme tarihinde ödemeleri gerekiyor.


Bilgi notu:
 Kanun tasarısı TBMM görüşülmekte olup henüz yürürlüğe girmemiştir. TBMM değişiklikler olabilir bu nedenle kesin uygulama TBMM kabul edilip resmi gazetede yayınlandıktan sonra yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Haberler

Gündem

Ramazan Bayramı tatilinde tren kapasiteleri artırılacak, emeklilere indirim uygulanacak

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı