Turizm

Turizm Haberleri

Bakan Kurtulmuş: 'Ayasofya?nın ibadete açılması gündemimizde değil'

25.08.2017 00:00
Bakan Kurtulmuş: 'Ayasofya?nın ibadete açılması gündemimizde değil'

Serdal Altıntepe
(İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, restorasyon çalışmaları devam eden Ayasofya Müzesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Bakan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm İl Müdürü Coşkun Yılmaz ve Ayasofya Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz ile birlikte restorasyon çalışmalarını inceleyerek son durum hakkında bilgiler aldı.

1850’den bu yana en kapsamlı restorasyon

İnceleme sonunda basın açıklaması yapan Bakan Kurtulmuş Ayasofya’nın tarihi ve önemi hakkında konuştu. Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya’ya özel bir ilgisi olduğunu belirten Kurtulmuş, zaman içinde yaşanan olaylar ve depremler nedeniyle eserin büyük zararlar gördüğünü kaydetti.

Restorasyonun ne zaman biteceği hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Kurtulmuş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya’yı cami haline dönüştürdükten sonra kendi askerlerinden birinin Ayasofya’yı tahrip ettiğini gördüğü zaman bizzat kendi mani olmuş, “Bu eser bize kalmış bir eserdir” diyerek herhangi bir şekilde Ayasofya’nın kılına zarar verilmesinin önüne bizzat kendisi geçmiştir. İstanbul ciddi bir deprem bölgesi. Çeşitli depremlerde maalesef çeşitli hasarlar görmüş. Çok ciddi tamirat ve tadilatlardan geçirilmiş. Ayasofya’da şu anda yapılan 1850’den bu yana gerçekleştirilmiş en önemli bakım, onarım faaliyetlerinden biridir. Ümit ediyoruz ki 2018 yılının sonuna kadar iç zeminin düzeltilmesi ve iç cephedeki düzenlemeler bitirilecektir.”

“Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet’in fetih hakkıdır”

Bakan Numan Kurtulmuş, ‘Ayasofya ibadete açılacak mı?’ sorusuna da yanıt verdi. Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet’in fetih hakkı olduğunu belirterek cevap veren Kurtulmuş, “Şu anda gündemimizde yok ama sonuçta Ayasofya Fatih Sultan Mehmet’in fethinin sonucu olarak bir ibadethane haline getirilmiş daha sonra da bir bakanlar kuruluyla bir müze haline dönüştürülmüştür. Şu anda gündemimizde yok ama Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet’in fetih hakkı olduğunu da ifade etmek isterim” dedi. 

 

 

 

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı