YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

BOBİ FRS

20.08.2017 00:00

29 Temmuz tarihli resmi gazetede Kamu Gözetim Kurumu (KGK) tarafından yayınlanan Büyük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Finansal Raporlama Standartları (BOBİ FRS) 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.

BOBİ FRS 80 milyon lira ciro, 40 milyon lira aktif ve 200 kişiden fazla işçi çalıştıran; hisseleri sermaye piyasasında işlem görmeyen büyük ve orta büyüklükteki işletmelerde finansal raporları hazırlanmasında uyulacak ilke ve kuralları içeren standartlardır.

BOBİ FRS kapsamındaki işletmelerde Bilanço, Kar-Zarar Tablosu, Nakit Akış Tablosu ve Özsermayedeki Değişiklikliler Tablosunun hazırlanmasında BOBİ FRS kullanılacaktır. Artık vergi kanunlarına göre finansal tablolar hazırlanmayacak. BOBİ FRS standartlarına göre hazırlanacak finansal tablolardan elde edilecek ticari kar üzerinden vergi matrahına ulaşılacaktır. Bu düzenleme işletmelerin gerçeğe uygun ve ihtiyaca cevap veren, anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir finansal tabloların hazırlanmasını sağlayacaktır.

Bu düzenlemeye göre hazırlanacak finansal tablolar; işletmelerin daha verimli çalışmalarını sağlayacağı gibi ihtiyaçları olan finansal kaynakları daha kolay elde etmeleri ve bu kaynakları daha etkin kullanmaları beklenmektedir. Ayrıca makro ekonomik açıdan, ekonomik büyümenin ve istikrarın sağlanmasında da önemli bir yer tutacaklardır.

BOBİ FRS’yi seçen işletmeler 2 yıl geçmedikçe TFRS setini full olarak kullanamayacaklardır. TFRS’yi seçen işletmeler ise BOBİ FRS’ye ancak 2 yıl sonra geçebileceklerdir.

Bu konuda KGK, 24 ilde 25 tanıtım programı düzenlemiş bulunmaktadır. Bu programdan Ankara ve İstanbul Avrupa Yakasında olmak üzere 2 program tamamlanmıştır.

Bağımsız denetçilerin uymak zorunda oldukları BOBİ FRS’lere aynı zamanda yukarıda ölçeklerini belirttiğimiz işletmelerin finansal tablolarını hazırlayanlarda uymak zorundalar.

BOBİ FRS ile getirilen düzenlemede, işletmelerden çıkar bekleyen başta işletme sahipleri ve Vergi İdaresi olmak üzere tüm paydaşlar için tek tip finansal raporlama yapılmış olacaktır. Bu durum işletmelerin daha kolay kredi bulmalarını ve daha verimli çalışmalarını sağlayacaktır.

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı