YAZARLAR

Tüm Yazıları Kazım Saymalı

Atatürk'ü anlamak

04.03.2018 18:34

Atatürk, diyor ki: Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.”

Atatürk’ü anlamak için onun yaptıklarını, yapmak istediklerini; sözlerini iyi okumak, incelemek, irdelemek gerekir. Atatürk’e ve onun kurduğu Cumhuriyet’e saldıranlar, aslında Atatürk’ün yaptıklarını okumamış; başkalarının söyledikleri yalan yanlış sözlere bakarak davranış sergilemektedirler. Söz gelimi, “Cumhuriyet bizim kimliğimizi yok etti.” diyen kadınlarımıza sormak gerek. Atatürk, hangi eylemle kimliğinizi ortadan kaldırmıştır? Kocası tarafından “Boş ol.” denilerek kapı dışarı atılmanın önüne geçmek için Medeni Yasa gereği medeni nikâh kuralını getirerek aileni güçlendirmekle mi kimliğin yok edilmiştir? Yoksa yıllarca bilgisiz kalmana razı olmayıp erkekler gibi her derecede öğrenim görmeni sağlayarak mı? Osmanlı Yönetiminde insan yerine konulmuyor ve sayılmıyordun. “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” Sözüyle seni insanlık onuruna yükselterek her aşamada erkeklerle eşit kılmakla mı, yoksa seçme ve seçilme haklarını kazandırmakla mı kimliğin yok edilmiştir?

Bu gün kimileri, Cumhuriyet’in getirdiği düşünce özgürlüğüne ve demokrasinin getirdiği haklara sığınarak Atatürk’e ve kurduğu Cumhuriyet’e saldırabiliyorlar.

Bazılarımız, Atatürk’ün yaptıklarının, kurduğu Cumhuriyet’in getirdiği kazanımların geleceğimiz için ne kadar önemli olduğunun farkında değiller; ama başkaları bunu çoktan fark etmiş ve gereken değeri vermişlerdir. Örneğin ABD’li Prof. George Gawrych, şöyle diyor: “Atatürk, büyük deha, hem savaşı hem de barışı başarmış evrensel bir liderdir.” Küba Lideri Fidel Castro “Ben bir tek devrimci tanırım, o da Atatürk’tür demiştir. Sovyetler Birliği’nin son başkanı Mikail Gorbaçov, “Masamda bir fotoğraf var, Atatürk’e ait. Kadın sorunlarıyla ilgili bir sorun kafama takıldığında ona danışırım.” diyerek Atatürk’ün kadınlara bakışını vurgulamaktadır.

Kimileri de “Atatürk ne yapmış ki ?” diyorlar. Atatürk’ün yaptıkları bu satırlara sığmaz; ama birkaç örnek verelim: Araştırmacı tarihçi Sinan Meydan’ın da vurguladığı gibi Atatürk, Müslüman Türk Ulusu’nu iki kere kurtaran tek liderdir. Birincisi Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı sırasında emperyalizmin pençesinden kurtarmıştır. İkincisi ise Kurtuluş Savaşı sonrası çağdaşlaşma hareketiyle karanlığın ve taassubun pençesinden kurtarmıştır.”

Atatürk, halkımızı dinci baronlar, sözde ulemalar tarafından aldatılmasını, sömürülmesini önlemek ve gerçek İslam’ın Kur’an’dan öğrenilmesini sağlamak için Kur’an’ı Türkçeye aktartmıştır. Atatürk, eğitimi ezbercilikten çıkarıp akla, bilime, fenne dayandırarak üreten, düşünen, sorgulayan, çok okuyan, çağdaş, laik kuşaklar yetişmesini sağlamıştır. Günümüz eğitiminin yerlerde süründüğü göz önüne alınırsa Atatürk’ün eğitim atılımının ne kadar gerçekçi, akılcı ve bilimsel olduğu daha kolay anlaşılır.

Atatürk, bir devlet kurucusu, büyük bir devrimcidir. Atatürk, Türk tarihinin derinliğini, geçmişini ortaya koyan ve bunun için Türk Tarih Kurumu’nu kuran bir tarihçidir; Türk dilini, yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarıp konuşma, sanat, edebiyat, bilim ve spor dili durumuna yücelten, Türkçenin insanlık tarihi kadar eskiliğini ortaya koyan ve Tük Dil Kurumu’nu kuran bir dil bilimcidir.

Atatürk, her konuyu, akıl ve bilim ışığında çözen bir bilim insanı, geometri kitabı ile demokrasinin kitabını yazan tek liderdir. “Yurtta barış, dünyada barış.” İsteyen barışsever, birleştirici, yüreği insan sevgisiyle dolu bir insandır. Atatürk, Türklüğün şuurudur(Hasan-Âli Yücel), Atatürk, tarih değildir, geçmiş değildir, gelecektir, umuttur, muştudur (Sami N. Özerdim), Atatürk, Türk ulusu için muazzam bir millî güçtür (R. Orbay), Atatürk, Türkiye’de bir gölge değil; iyiyi, doğruyu işaret eden parlak bir ışıktır( Sir James Bowker-İngiliz Eski B. Elçisi)."

Unutma Türkiye! Atatürk’ü Allah’ borçlusun, geriye klan her şeyi de Atatürk’e.” diyen Daniel Dumolin, ve Atatürk ve İktisat adlı yapıtında; Türkiye Cumhuriyeti’nin yalnız geçmişi değil geleceği de Atatürk’e bağlıdır. diyen Prof. Dr. Yüksel Ülken, neden Atatürk’ü daha iyi anlamamız gerektiğini öz biçimde ortaya koymuşlardır.

Türk Ulusu’nun öz evladı Yüce Atatürk, kurduğun Cumhuriyet, sonsuza kadar yaşayacak ve eninde sonunda seni herkes anlayacaktır. Işıklar içinde rahat uyu.

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor