YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Gülden Türkyaman

Askerlik nedeniyle iş akdinin feshi

14.04.2016 00:00

Okuyuculardan Gelen Sorular - Askerlik Nedeniyle İş Akdinin Feshi

Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;

- Askerlik nedeniyle çalıştığım işyerinden ayrılmayı düşünüyorum. Tazminatlarımı alabilir miyim?

Kıdem tazminatına ilişkin olarak halen yürürlükte olan 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesinde hizmet akitlerinin Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla feshedilmesi halinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için işverene askerlik nedeniyle işten ayrılmak istediği ve kıdem tazminatının kendisine ödenmesi talepli dilekçe vermesi gerekmektedir. Bu belgeye askerlik şubesinden alacağı belgeyi de eklemelidir.

Ancak, taraflar işçinin askerliği nedeniyle iş akdinin feshi yerine iş sözleşmesini askıya almayı da kararlaştırabilirler. İş sözleşmesinin askıya alınması halinde kıdem tazminatı söz konusu olmayacak, işçi askerlik dönüşü işine devam edecektir. İş akdi askıya alınmasına rağmen, işverenin işçiyi çalıştırmak istememesi halinde işçi çalışmış olduğu son ücret üzerinden kıdem tazminatını işverenden talep edebilecektir.

Yine, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 31. Maddesinin son fıkrası uyarınca; Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Haberler

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor

Gündem

Bayram tatilinin 5 gününde trafik kazalarında 38 kişi öldü, 5 bin 26 kişi yaralandı