YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Nazlı Gaye Alpaslan

Alkollü araç kullanımı ve TPC

20.02.2017 00:00

6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Yasa 19.08.2016 gün ve 29806 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasa, yürürlüğe girmekle birlikte araya uzun bir Kurban Bayramı tatilinin girmesi dolayısıyla önemli bir zaman kaybı oluşmuştur. Bununla beraber gerek vergi daireleri ve gerekse diğer ilgili kurumlar ve en önemlisi SGK merkezleri bilgisayar yazılım programları ile Af Yasasının portalını ancak yeni kullanıma açabilmiştir.

Geçen 1 ay zaman kaybı umarız bir şekilde uzatılarak, vergi mükelleflerine, işverenlere, ilgili kurumlara, gerçek ve tüzel kişilere 30 günlük ek süre ile bir uzatma şeklinde tekrar ekleme yapılmalıdır.

Bu yazımızda Maliye Bakanlığı tarafından 6736 sayılı Yasayla ilgili uygulamaya konulan 2016/1 Sayılı İç Genelgede Alkollü araç kullananlarla ilgili konulara temas edilecektir.[1]

Buna göre;

1- 6736 sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasıyla ilgili Yasaya göre, yapılandırma talebinde bulunan gerçek ve tüzel kişiler açısından son müracaat bazı alacaklar için 31.10.2016’ dır. Diğer bir kısım alacaklar için ise izleyen aylarda gerekli müracaatlar yapılmalıdır.

2- Müracaatlar vergi daireleri bazında ilgili vergi dairesi için ayrı başka vergi daireleri ile ilgili borcun bulunması halinde ise yine her vergi dairesi bazında ayrı ayrı müracaat edilmelidir.

3- Müracaatlar yazılı, e-mail ortamında yapılabilir.

4- 2016/1 sayılı İç Genelge kapsamında Yasa’da kapalı veya muğlak olan konulara açıklık getirilmiştir. Buna göre; 2918 sayılı Trafik Yasasının 48’inci maddesinin 13’üncü fıkrasına göre alkollü veya uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanan sürücülerle ilgili, sürücülerin geri alınan belgeleri için idari para cezalarının tümünün yatırılması zorunludur. Burada üzerinde durulması gereken konu şudur; mükellefin veya ceza muhattabının sadece alkollü araçtan kaynaklanan kesilen cezanın tümünün ödenmesi gerekir. Öte yandan alkollü araçla ilgili cezanın yanı sıra başka MTV veya TPC varsa bunlar yapılandırılarak ödenir.

5- Ehliyetleri bir şekilde alıkonulan sürücüler 2918 sayılı Kanunun 48’inci maddesine göre bütün ödemeleri yapması halinde ilgili vergi dairesinden ehliyetin geri alınabilmesiyle ilgili ilişiksiz yazısı alınmalıdır. Aksi takdirde trafik idaresi sürücü belgesini geri iade etmeyecektir. Bu arada alıkonulan ehliyetle ilgili 6 ay, 1 yıl veya 2 yıl sürelerinde dolmuş olması gereklidir.

6- Trafik para cezaları aslı Af kapsamında değildir. Ancak bu cezalar müracaat üzerine taksitlendirilir. Başka bir ifade ile bu tutarlar üzerinden herhangi bir indirim yapılmaz. Ancak taksit yapılabilir.

7- Araç satışlarında mutlak surette bütün borçlar ödenmelidir. Aksi takdirde herhangi bir satış yapılamaz. Araç vizelerinde mutlaka borcun taksitlendirilmesi gerekecektir.

8- Bağlamalı taşıt hacizlerinde borcun yapılandırılması halinde haciz kaldırılmaz. Araç serbest bırakılarak üzerinde haciz kalmak suretiyle borç yapılandırılır. Araç sahibine teslim edilir.

9- 6736 sayılı Yasaya göre borcunu taksitlendiren mükelleflere uygulanan e-hacizler kaldırılır. Banka hesapları serbest bırakılır.


[1] Söz konusu İç Genelge 06.09.2016 gün ve 2016/01 sayılı olup, Gelir İdaresi Başkanlığı Resmi İnternet sitesinde ilgililerin incelemesi için sitede yer almaktadır.

Haberler

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı