Bilişim

Bilişim Haberleri

5G teknolojili stadyum demosu

02.03.2017 00:00
5G teknolojili stadyum demosu

Haber Merkezi - Türk Telekom ve Nokia tarafından 2020 yılında ticari olarak kullanılmaya başlanacak 5G teknolojisi 50 bin kişilik bir stadyum demosunda canlandırıldı.

İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde 5G’li stadyum tanıtım gösterisi, Nokia standında gerçekleştirildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Nokia Avrupa Bölge Başkanı Markus Borchert, Nokia Türk Telekom’dan Sorumlu Kıdemli Satış Direktörü Özlem Öztürk Sağlıkova ve Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan’ın katıldığı etkinlikte, 2020 yılında ticari olarak kullanılmaya başlanacak 5G teknolojisi 50 bin kişilik bir stadyum demosunda tanıtıldı.

Katılımcıların 2020’de 5G’nin nasıl deneyimleneceğini gösteren bir stadyuma götürüldüğü demoda, aynı anda stadyumda bulunan, farklı iletişim ihtiyacı içinde olan kullanıcıların 5G’den en yüksek düzeyde yararlanarak servis alabilmesi için mobil operatörün ağlarını farklı ihtiyaçlara göre nasıl bölerek kullandırabildiği uygulamalı gösterildi. Maç sırasında görevli sağlık ve güvenlik ekiplerine, acil durumlarda anında müdahalede bulunabilmelerini kolaylaştırmak için mevcut ağ kaynaklarının bir kısmının tahsis edilerek, bu ekiplerin kendi aralarında garantili ve kesintisiz bir şekilde iletişim kurmaları sağlandı. Böylece sağlık ekiplerinin ihtiyaç anında daha hızlı müdahalede bulunup hayat kurtardığı, güvenlik ekiplerinin de olumsuz durumlar karşısında yine vakit kaybı yaşamadan yeniden güvenliği sağlayabildikleri test edildi.

5G’li stadyumdaki izleyiciler ise fotoğraf ve videoları saniyeler içinde yükleyip, sosyal medyada paylaşırken HD/4K kalitesinde isteğe bağlı gerçek zamanlı videoları farklı kamera açılarından izleyebildi. 5G kullanıcı cihazlarının hem baz istasyonu hem de birbirleriyle koordineli çalışmasıyla şebekede yüzde 400’e varan verimlilik artışı sağlandığı bilgisi paylaşıldı.

Nokia Türk Telekom’dan Sorumlu Kıdemli Satış Direktörü Sağlıkova, Türk Telekom ile Türkiye pazarında 5G hizmetleri geliştirme konusunda işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "Bugün burada gerçekleştirdiğimiz 5G demosu, insanları ve nesneleri birbirine bağlayan 5G teknolojilerinin potansiyelini göstermesi açısından güzel bir örnek oldu." diye konuştu.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Doğan da Türk Telekom olarak 5G konusundaki çalışmalarının her alanda tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Nokia ile bir ilke imza attığımız 5G’li stadyum demomuzla 5G alanındaki çalışmalarımızı bir adım öteye taşımış olduk. Güney Kore’de 2018'da yapılacak Kış Olimpiyatları’nda Korea Telecom ile 5G denemesi yapacak Nokia ile birlikte böylesine bir adım atmak bizim için ayrıca anlamlı." ifadelerini kullandı.

Türk Telekom olarak geleceğin teknolojilerini kullanıcılarla buluşturma vizyonuya Ar-Ge çalışmaları ve inovasyon yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Doğan, 5G alanında yaptıkları çalışmalarla Avrupa Birliği'nin (AB) 5G’de yol haritasını belirleyen uluslararası konsorsiyumlarında Türkiye'yi temsil ettiklerini söyledi.

Doğan, AB bünyesindeki 5G çalışmalarına liderlik eden Avrupa Teknoloji Platformu’nun (Networld2020) Yönetim Kuruluna tekrar seçildiklerini ve Platforma üye tek Türk operatörü olma unvanını sürdürdüklerini anlatarak, "Türk Telekom olarak amacımız 5G’nin ticari olarak ülkemizde kullanılmasıyla müşterilerimize her zaman olduğu gibi en iyi hizmeti vermeye devam etmek. Bu amaç için de çalışmalarımıza hem yurt içinde hem de yurt dışında aralıksız devam edeceğiz." dedi. 

Türk Telekom & Nokia'nın 5G'deki iş birliği güçleniyor

Türk Telekom geçtiğimiz yıl Mart ayında Nokia ile Nesnelerin İnterneti (IoT) ve 5G teknolojileriyle uyumlu yeni nesil ürün, çözüm ve hizmetlerini Türkiye'de ilk kez deneyimlemek üzerine iş birliğine gitti. Bu kapsamda ilk olarak baz istasyonlarının beyni olarak kabul edilen ve sinyal işleyen baseband ekipmanı Türkiye'de ilk kez üretilmeye başlandı. İşbirliği kapsamında geçtiğimiz yıl sonunda ise Türk Telekom, Nokia altyapısını kullanarak Türkiye'de Narrowband IoT (Dar Bant Nesnelerin İnterneti) teknolojisini kendi şebekesinde test eden ilk operatör oldu. 5G standartları ve 5G teknolojisinin şebekeye entegrasyonu konularında da birlikte çalışmalar yapan Türk Telekom ve Nokia, 5G teknolojisi ile birlikte günlük hayatta örneklerine daha fazla rastlanacak olan nesnelerin interneti konusunda da ortak çalışmalar yürütüyor.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı

Ekonomi

İnternet medyasında gelirler ve istihdam olanakları arttı

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı