YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

2018 yılına girerken

01.01.2018 00:00

2018 yılına iyi bir haberle giriyoruz. 2017 yılının son Cuma günü ABD ile vize sorunu çözüldü. Vize konusundaki çözüm Türkiye’nin ABD ilişkilerinin düzeleceğine işaret ediyor gibi… Gibi diyorum, çünkü iki gün sonra, 3 Ocak’ta tekrar başlayacak olan Reza Sarraf’ın (Reza Zarrap) neden olduğu ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı ambargonun delinmesi davası Türkiye Halk Bankası’na ardından bazı üst yetkililere sıçrayabilir. Bu durumda ilişkilerin seyri değişebilir… Bu dava inşallah ilişkilere yönelik olumsuzluk üretmez…

ABD’nin Suriye sorunun çözüm şekli ve PYD desteğindeki gelişmelerin yönü; Türkiye ABD ilişkilerindeki kırılganlığının da olumlu ya da olumsuz çözümünün kilidini açacak anahtar.

2018 yılına ekonomik belirsizlik içinde giriyoruz. TBMM’de kabul edilen 2018 Mali Yıl Bütçesi iş ve aş üretecek bir yaklaşımda değil. Bireylerin teşviki ve gelirlerinin artırılması bütçede ön görülmemiş. Üretimi teşvik edecek, işsizlik ile mücadele edecek düzenlemeler yok. Ancak üretime yönelik olmayan devlet kadrolarına personel alınması geçtiğimiz 40 yılda yaşanmamış bir yoğunlukta öngörülmüş… Yine de devlet kurumlarına 110 bini aşan personel alınması kararı harcamalar dolayısıyla mevcut üretime talebin artmasını tetikleyeceği için ekonomiyi olumlu etkileyecektir. Ancak Bitcoin sorunu ekonomiyi etkileyecek yüksek dozda riskler taşıyor. Bu nedenle 2018 yılında Bitcoin sisteminin olumsuz etkilerinden koruyacak düzenlemeler gerekiyor.

2018 yılında bir seçim beklentisi var. Erken seçim için Anayasa değişikliği bile söz konusu olabilir. Bir önceki paragrafta yorumladığımız devlette istihdam erken seçim kokusu veriyor. AK Parti, CHP ve MHP Olağan Büyük Kongrelerini ya da Kurultaylarını tamamlayarak yeniden yapılanacaklar. Erken seçimin sonucunu AK Parti’nin yeniden yapılanma sürecinin sonuçları belirleyecek.

Türkiye 2018 yılına sorunlarla giriyor. Ancak bazı gelişmeler geleceğe umutla bakmamıza neden oluyor.

Yeni yılın herkese refah, sağlık, huzur, mutluluk, başarı ve güven getirmesi dileklerimle yeni yılınızı kutlarım. 

Haberler

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı