Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

13. Kadir Has Ödülleri sahiplerini buldu

22.03.2017 00:00
13. Kadir Has Ödülleri sahiplerini buldu

Haber Merkezi - Kadir Has Üniversitesi tarafından, üniversitenin kurucusu hayırsever işadamı merhum Kadir Has’ın ismini yaşatmak amacıyla her yıl düzenlenen Kadir Has Ödülleri, 22 Mart 2017 Çarşamba günü gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Kadir Has Ödülleri’nin bu yılki konusu “Kent Çalışmaları ve Yeni Kentsel Oluşumlar” olarak belirlenmişti.

25 yıldır kesintisiz olarak sürdürdüğü alan araştırmalarında kent planında meydana gelen sosyolojik, sosyo-ekonomik hareketleri saptayan, kentsel dönüşümün dinamiklerini irdeleyen, yeni kent oluşumlarını hazırlayan etkenleri sorgulayan çalışmalarıyla ortaya koyduğu ufuk açıcı ve büyük birikimi göz önünde bulundurularak, Prof. Dr. Sema Erder; Değerlendirme Kurulu tarafından “Üstün Başarı Ödülü”ne layık görüldü.

Değerlendirme Kurulu, “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü”nün ise oybirliğiyle Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu'ya verilmesini kararlaştırdı. Kurul bu kararı alırken Dr. Kuyucu'nun yeni kentsel oluşumlara dönük gelişmeleri gerek İstanbul'daki oluşumları izleyerek gerekse Anadolu kentlerindeki gelişmeleri gözeterek yorumlamasını, bu yeni yapılanmaların ekonomik krizler, hukuk süreçleri ve uygulamalarıyla ilişkilerini kurmasını, kamu mülkiyetinin kullanım yöntemlerini sorgulamasını, çalışmalarını gerek saha analizleri gerekse kuramsal modellemelerle bütünleştirmesini dikkate aldı.

“Kadir Has Üniversitesi’nin adı bilim ve sanatla özdeşleşmiştir”

Törende konuşan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, “Kadir Has Üniversitesi bu yıl 20’nci yılını dolduruyor. 20 yıldır modern çağa ayak uyduran, sayı yerine kaliteyi arttırmaya odaklanan, sunduğu imkanlardan öğrencilerinin maksimum düzeyde faydalanmasını amaç edinen bir anlayışla; Kadir Has ilkelerinden vazgeçmeden yolumuza devam ediyoruz. Kadir Has Üniversitesi’nin adı bilim ve sanatla özdeşleşmiştir. 13’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz Kadir Has Ödülleri’nin bu yılki konusu kent çalışmaları ve yeni kentsel oluşumlar idi. Üniversitemizin Mimarlık Bölümü ve İstanbul Çalışmaları Merkezi de bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Kadir Has Ödülleri Değerlendirme Kurulu’nun seçkin üyelerine teşekkür ediyor, ödül alan kıymetli bilim insanlarını kutluyorum. Merhum Kadir Has’ın büyük anısını bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler” dedi.

Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has ise, “Kadir Has Vakfı’nın kaynaklarını en iyi şekilde kullanıp kurucumuzun adını yaşatan Kadir Has Üniversitesi 20 yıl içinde gelişti ve büyüdü; ülkemizin önde gelen üniversitelerinden biri oldu. Başarımızın ardında güçlü akademik kadro, idari personel ve öğrencilerimiz bulunuyor. Kar amacı gütmeyen, tüm gelirlerini eğitime bağışlayan vakfımız, üniversiteye destek olmaya devam ediyor. Vefatının 10’uncu yılında merhum Kadir Has adına verilen ödüllerin bu yılki konusu özelinde Üstün Başarı Ödülü alan Prof. Dr. Sema Erder ve Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’nün sahibi Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu’yu kutluyorum” açıklamasında bulundu.

Törendeki konuşmasında bilim, kültür, sanat ve spor alanlarında ülkeye katkı sağlama noktasında üniversite olarak büyük adımlar attıklarını ifade eden Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Ülkemizin yetiştirdiği saygın ve önde gelen işadamlarından Sayın Kadir Has, henüz hayatta iken sanayi ve ticaret alanındaki başarılarını toplumsal sorumluluk alanına taşıyarak, klasik hayırseverlik tanımına yeni bir boyut kazandırmıştı. Yüksek bir sorumluluk bilinci ve vatan sevgisiyle, yaşadığı toplumun ihtiyaçlarına çözümler üretmek için bıkmadan, yorulmadan çalışmıştı. Bu çerçevede, saygıdeğer eşi Rezan Has Hanımefendi ile birlikte kurdukları vakıf aracılığı ile eğitim, kültür, sağlık, spor gibi toplumun her kesimine dokunan, ihtiyaçlara cevap veren projeler gerçekleştirdiler. Onların bu samimi, fedakar ve vizyoner çabaları hepimiz için kıymetli bir örnek teşkil ediyor. Onlar servetlerini, zamanlarını ve enerjilerini topluma faydalı işlere dönüştürerek hepimizin ortak sevdası olan “vatana” nasıl hizmet edileceğine dair tarihe önemli bir not düştüler. Kurdukları vakıf aracılığı ile ülkelerinin ve insanlığın geleceğinde faydalı olacağını umdukları Kadir Has Üniversitesi’nin de temellerini attılar. Üniversitemiz kurucusundan aldığı ilhamla, kuruluşunun 20’nci yılında Türkiye yükseköğretim alanında ayrıcalıklı ve saygın bir noktaya ulaşmanın haklı gururunu yaşamaktadır. ” ifadelerini kullandı.

Piyanist Eren Aydoğan’ın dinletisinin ardından, Prof. Dr. Sema Erder ve Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu’ya ödüllerini Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın takdim etti. Böylesi prestijli bir ödülü almaya hak kazandığı için büyük mutluluk yaşadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kuyucu, “İstanbul’un en önemli kentsel dönüşüm projesinin gerçekleştirildiği binada bu ödülü almak büyük onur. Evrensel değerlere, bilime ve ifade özgürlüğüne verdiği değerle öne çıkan Kadir Has Üniversitesi’ne, Kadir Has Vakfı’na ve Değerlendirme Kurulu’na çok teşekkür ederim” dedi.

Üstün Başarı Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Erder çok kıymetli jüriye özel teşekkürlerini belirterek, bu ödüle layık olmanın kendisi için gurur verici olduğunu ifade etti.

13. Kadir Has Ödülleri Değerlendirme Kurulu

Prof. Dr. Mustafa Aydın- Kadir Has Üniversitesi Rektörü

Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan – Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Murat Güvenç – Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi Müdürü

Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman - Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı

Prof. Dr. Çağlar Keyder - Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Ayşe Öncü – Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Uğur Tanyeli – İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi

Han Tümertekin - Mimar

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı

Ekonomi

İnternet medyasında gelirler ve istihdam olanakları arttı

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı