YAZARLAR

Tüm Yazıları Fehmi Çalmuk

12. Ankara Kitap Fuarı?nda ?Das İst Erbakan-2? kitabını nasıl sattım?

20.02.2018 00:00

Harflere ve kelimelere tutunmaktan başka çaresi olmayanların tutunduğu dal yazmaksa, hayatın keşmekeşliği içinde yol sürenler okumaktan başka çaresi olmayanlardır. Çilenin, kelimelerin üstadı, gönül adımı Remzi Çayır liderliğindeki Eylül Fuarcılık, 12’inci Ankara Kitap Fuarı’nı açtı.


Fuarın kurdelasını büyüklerim kesti, ben sabit tutttum.

 

İlmin ışığında, insanın peşinde çağdaş derviş edasıyla devleti gittiği her yerde tebessümü ile temsil eden  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman sağ olsun beni yanına almadan   fuarın açılış kurdelasını kesmedi. Gözlerine vurmuş yüreğindeki mutluluğu görmek gerekliydi. Türkiye'nin okuması, yazması, kitapları, yayınları ve okuyucularıyla iyi bir noktada olduğunu dile getiren Yayman, "Fuar alanları tıklım tıklım dolu. Bu manzara bize şunu gösteriyor, Türkler okuyor ve okumaya devam edecek. Ben bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullanarak yazarlara, yayınevlerine, okuyuculara moral ve destek verdi. Fuarın sosyal medyasını üstlenen Bam Ajans’ın sahibi Murat Çoban’ın çalışmalarına destek veren, beğenenlere bakarsanız Ankara kitap fuarına çoktan hazırmış. Bunu ilk üç gün, alış verişe gelenler gösterdi. Karınca misali standlar doldu, taştı…

Sevgili Yayman’ın heyecanı kadar ben de heyecanlıydım. Benim ilk fuar deneyimin…Standımızda, kurduğumuz ara istasyonda “Fehmi Çalmuk’un kaleminden Das İst Erbakan, Ay Yıldızın Çocukları” diye bağırarak  kitap sattım. Gazeteciyim, yazarım… Fikir işçisi, yürek işçisi idim. Buna bir de kitap satıcılığı eklendi. Hamt olsun…Helali Min Allah’dan…

 
Yılların Gazetecisi Saygı Öztürk kitaplarını imzalıyordu, ben de imzalı kitabımı takdim ettim.

Yanı başımda, Sayın Latife Bulut Mestan Hanımefendi’nin öğretmenliğindeki Çiğiltepe Ortaokulu Rölyef Kursu öğrencileri tarafından yapılan ve her birinde beş bin kesme işlemi uygulanan kağıt süsleme sanatının (Rölyef) muhteşem çalışması vardı. 15 Temmuz’da bombalanan TBMM’nin o anını yansıtan her ziyaretçi tarafından yakından incelendi. Beğenildi.


Latife Bulut Merdan ve Çiğiltepe Ortaokulu Rölyef Kursu öğrencileri.

 

ERBAKAN’I KAZIDIM, ALTINDAN BURAM BURAM ANADOLU ÇIKTI

 

Gelelim kitap satıcılığına…Das İst Erbakan-2/Anadolu’nun Sanayileşme Sevdası kitabımız çıktı. Kitabın arka kapağında kitap şu şekilde anlatılıyor :

 

“Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk, Necmettin Erbakan biyografi serisinin ikinci cildini de okuyucularla buluşturuyor. Uzun olduğu kadar titiz çalışmayla belgelere, bilgilere, tanık anılarına ve hatıralara ulaşarak yazılan “Das iST Erbakan-Anadolu’nun Sanayileşme Sevdası” bir bakıma Necmettin Erbakan’ın hayatının omurgasını oluşturuyor.

Çalmuk’un  “Erbakan’ı yazmak kolay değil. Çünkü Erbakan’ı kazıdıkça altında;  Türkiye çıkıyor, Anadolu çıkıyor, Büyük Türk Milleti çıkıyor, Milliyetçilik çıkıyor, tüm Müslümanları kucaklayan ümmet çıkıyor, insanlığı kucaklayan şefkat çıkıyor.” İfadeleriyle tanıttığı Das ist Erbakan’ın 2’inci cildinde; İstanbul Teknik Üniversite öğretim üyeliği dönemi, Gümüş Motor, Devrim Otomobil’i girişimi, Türkiye Odalar Birliği dönemi, evliliği, Yükseliş Yüksekokulu organizasyonu gibi konu başlıkları yer alıyor.

Profesör Erbakan kardeşlerin en küçüğü Necmettin Erbakan’ın babasının vasiyetine uymayıp, Adalet Partisi, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nden başlayan siyasi serüvenin gizli kalmış yönlerinin anlatıldığı kitapta farklı bir Erbakan portresiyle karşı karşıya kalacaksınız.”

 

Necmettin Erbakan ile ilgili yine hiç bilinmeyen anılar, hatıralar, belge ve fotoğraflarla okuyucu karşısına çıktık. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi’nde asistanlığa başladığı 1951 yılından aktif siyasete girdiği 1969 yılına kadar geçen süreci bir sarraf titizliği ile okuyucuya aktarmaya çalıştım.

 

Biyografi serisinin 2’inci cildinde Necmettin Erbakan’ın tasavvuf geleneğinde Abdülaziz Bekkine, Yörükzade Ahmet Efendi ve Mehmet Zahit Kotku ile ilişkileri ince ayrıntısına kadar ele aldık. Nakşibendi tarikatının Gümüşhanevi geleneği Erbakan’ın bilim hayatına, sanayi yatırımı olarak Gümüş Motor fabrikasının kurulmasına ve Devrim otomobil projesinde yer almasına, siyasete girişine kadar etkin rol oynuyor. Erbakan’ın hayatında önemli olduğu kadar belirleyici ikinci unsur ise  kültürel hayatında, sivil toplum örgütleri ve “Anadoluculuk” fikriyatı çevresinde buluşan Milliyetçi, Mukaddesatçı fikir adamları…Prof. Dr. Mümtaz Turhan,  Prof. Dr. Oğuz Remzi Arık, Tahsin Demiray ve  Ord. Prof. Ali Fuat Başgil…Erbakan’ın Milli Selamet Partisi kurulana kadar fikri ve siyasi tavrı bu geleneğe dayanıyor.

 

Anadolu’nun kalkınması; Cumhuriyet’in ilk döneminde Mustafa Kemal Atatürk’ten alınan sanayileşme mirasının, uzun bir dönem rafa kalktığı Milli Şef dönemine şiddetli bir reaksiyon olarak 1950’li yıllardan sonra hızla gelişmiştir. Batılılaşmanın çağdaşlaşma olarak algılandığı bunun da birebir kültürel entegre olmakla sağlanacağı fikrinin ret edildiği bu dönemde, Batı’nın teknolojik ve sanayi alanında gelişmesinin Anadolu’nun kültürel ve manevi ruh kökü üzerinde olacağı fikrini savunanlar arasında Erbakan da vardır. Zira Erbakan’ın Gümüş Motor deneyimi, bu dönemde genel başkanlığını yaptığı Sanat Mektepleri Derneği’nin “yerli otomobil” konferansları, 27 Mayıs darbesinden sonra Milli Birlik Komitesi’nin Bakanlar Kurulu’na verilen “Sanayi Konferansları” bu temel üzerinde bina edilmiştir.

 

Türkiye’nin yerli motor fabrikalarından biri olan Gümüş Motor fabrikası sanayileşmenin ilk örneklerinden biri olmasının yanında yerli otomobilin alt yapısını oluşturan bir yatırımdır. Tarımsal alanda sulu tarımın gelişmesini sağlayan Derinkuyu su pompalarının imalatının yapıldığı tek fabrikadır. Erbakan’ın “Devrim otomobili” önermesindeki temel dayanak Gümüş Motor projesidir. Sanayileşme ve kalkınma ideali bu dönemde kurulan siyasi partilerin olduğu kadar Milli Birlik Komitesi’nde en büyük hedefidir. Devrim otomobilinin tamamen yerli kaynaklarla ile imal edilmesi bir anlamda bağımsızlığın da simgesi haline gelmiştir. Ekonomik alanda sömürüye, ithal ve montaj sanayine milli bir itiraz olarak geliştirilen Devrim otomobili kısa soluklu bir devlet hamlesi olarak kaldı.

 

Bu deneyim Erbakan’ın Türkiye Odalar Birliği’ne sanayi dairesi başkanı, genel sekreter ve genel başkanlığa kadar yükselmesini sağlamıştır. Erbakan’ın kalkınma ve sanayileşme temelini bu kez Anadolu tüccarlara dayandırmış, geliştirdiği yatırım politikaları, kısa zamanda yaygınlaşmış, devlet kredilerinin en ücra Anadolu illerine kadar ulaşmasını sağlamıştır. Odalar Birliği deneyimi demokratikleşmenin ana omurgasını oluşturan katılımcılığın, sanayi alanında uygulanması, diğer bir anlatımla halkın ekonomik talebinin ve milli gelirin artmasına ivme kazandırmıştır.

 

Odalar Birliği deneyimi, siyasetin büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının yönlendirmesine ve haksız rekabetin oluşmasına ve devlet imkanlarının mutlu bir azınlığın elinde tutulmasına karşı geliştirilen Anadolu temelli bir başkaldırıdır.  Bu nedenle Erbakan’ın siyasi olarak engellemesi, siyasete alanına girmesini gerekli kılmıştır. AP’nin kuruluşunda fikri katkıda bulanan Erbakan’ın muhafazakar, milliyetçi, mukaddesatçı çizgiden giderek uzaklaşan partiye, can suyu olarak katılması dışlanan kesimlerin umudu olmasına neden olmuştur.

 

Das ist Erbakan serisinin ikinci cildi; Erbakan’ın bağımsız milletvekili adaylığına kadar bulunduğu siyasi çevrenin bir anlamda röntgeni de çekmektedir. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, Adalet Partisi kadrolarıyla yakın ilişkisi, bu kadrolar ile Türkiye’nin geleceğine ilişkin ekonomik alanda kalkınmacı olduğu kadar sosyolojik alanda toplumcu bir modelin içinde bulunması, siyasi anlamda da önemli bir birikimin oluşturulmasıdır. Kitap Erbakan’ın;  1965 yılında Alparslan Türkeş’in genel başkanlığındaki CMKP’nin Samsun kontenjan adayı gösterilmesiyle başlayan siyasi deneyiminin yol haritasına da ışık tutmaktadır.

 

26 Şubat’a  kadar da azim ve kararlılıkla 12. Ankara Kitap fuarındayım. Beklerim…

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor