Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

""1081 Çaka Bey ve İzmir'in fethi""

25.03.2017 00:00

Mustafa Yıldırım
İzmir (AA) -
İzmir'in 1081 yılında Türkler tarafından fethi düzenlenen etkinlikle kutlandı.

İzmir Valiliği ve Türk Tarih Kurumu öncülüğünde Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte İzmir Devlet Senfoni Orkestrası konser verdi, yöresel halk oyunları sergilendi. Kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

Subay ve astsubaylardan oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği'nin konseri ilgiyle izlendi.

Burada konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, tarihin güçle, kuvvetle elde edilemeyen bir kavram olduğunu, parayla, hazineyle satın alınamayacağını belirterek ancak yaşamakla elde edilebileceğini vurguladı.

Türk milletinin varlığının güçlü devam etmesinde geçmişteki tarihinin yakından ilgisi olduğuna işaret eden Turan, 26 Ağustos 1071'de Malazgirt'te Sultan Alparslan'ın zafer kazandığını, bu dönemden sonra ise dünyada yeni bir dönemin başladığını ifade etti.

Bu tarihten sonra Anadolu'nun her yerine önemli kişilerin liderliğinde yerleşildiğini hatırlatan Turan, burada Çaka Bey'in öne çıktığını dile getirdi. 

Çaka Bey'in bir deniz beldesi olan İzmir'i büyük bir kahramanlık örneği göstererek fethettiğini vurgulayan Turan, şunları söyledi:

"İzmir'i fethetmek iyi bir denizci olmayı gerektiriyordu. O kısa zamanda iyi bir deniz bilgisiyle, denizci bir kadro kurarak İzmir'i fethetmeyi başardı. Çaka Bey 15 yıllık hayatı içinde başarıdan başarıya koştu. Bu 15 yıl sonunda İzmir elden çıksa da bu güzel şehri Gazi Umur Bey tekrar kazandırdı. İzmir paylaşılamayan bir şehirdi. Burada elbette Yıldırım Bayezid'i Çelebi Mehmet'i unutmamak gerekiyor. Ama 20. yüzyıl içinde Türklerin yaşadığı en büyük felaketlerden birisi de malum 1. Dünya Savaşı arkasından yaşanılan işgallerdi. Onlardan nasibini alan da yine bu güzel İzmir'di. İzmirimizi bir kere daha Türk vücuduna, Türk parçası olarak yeniden ekleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk oldu. Buradan İzmir'i bize hediye eden bütün liderleri rahmetle ve minnetle anıyorum." 

Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz da yaptığı konuşmada, İzmir'in 1081'de Türkler tarafından fethinin bu yıl ilk kez kutlandığına dikkati çekti.

Tarih yazmanın tarih yapmak kadar önemli olduğunu ifade eden Kolsuz, şunları dile getirdi:

"Oğuzların Çavuldur boyundan olan Çaka Bey, İzmir'i ilk kez fethetmiştir. Ardından denizden ilerleyerek Midilli, Sakız, Sisam, ve Rodos'u da yaptığı seferlerle kendisine bağlamış, üzerine gelen Bizans ordularını ve donanmalarını mağlup ederek İzmir ve çevresini Türk toprağı haline getirmiştir. Bizler Anadolu'ya yeni gelmedik, bin yıldır bu topraklarda varız. İzmir'in fethi Türk tarihi açısından bir dönüm noktası olmuş, Türklerin Anadolu'daki varlıklarını pekiştirmiştir. Bu önemli tarihi olayın da yeni nesiller tarafından bilinmesi, gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir." 

Etkinliğe, Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Özgür Nuhut da katıldı. 

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa